Det finns både ett både härligt och hängivet skimmer över Rhode. Det minsta man kan säga om henne är att hon var spontan och ivrig. Rhodes arbetsgivares familj kommer från Cypern, så därför anses det av de flesta bibelforskare som ett rimligt antagande att hembiträdet Rhode kom därifrån. Rhodes berättelse är en viktig påminnelse för oss idag, hur otacksamt det kan vara att bära bud om sanningen – och ändå inte bli trodd av de som lyssnar. Gör då som Rhode, stå på dig!

 

Rhode glömmer att öppna dörren för Petrus…

Medan Petrus satt väl bevakad i sin cell, bad de andra för honom för allt vad de var värda. Så plötsligt, genom ett Guds mirakel räddar en ängel aposteln Petrus, ur det fängelse han sitter i. Förundrad skyndar han sig bort till Marias (Markus systers) hus. Huset är fyllt av vänner som ber för Petrus. När han knackar på ytterdörren kommer hembiträdet Rhode, ut för att se vem det är. När hon känner igen Petrus röst blir hon så glad, att hon glömmer att öppna dörren. Istället vänder hon på klacken och springer in och berättar för de andra i huset, att Petrus har kommit. Under tiden får Petrus stå kvar ute på gatan och vänta.

De andra i huset tror inte på Rhode, utan viftar bort det hon säger och kallar henne till och med tokig – som kan tro att Petrus står utanför. När de till sist går med henne till dörren och öppnar, blir de som tokiga allesammans – för där står  ju Petrus. Men Petrus ger tecken till tystnad och förklarar sedan för dem hur Gud befriat honom ur fängelset – genom ett mirakel. Petrus ber dem berätta för alla andra efterföljare till Jesus vad som hänt, och går sedan vidare…

 

Vad kan vi lära oss av berättelsen om hembiträdet Rhode?

Rhode är grekiska och betyder ros. Ett vackert namn på en kvinna som sprider väldoft med sitt ivriga och nästan komiska sätt att agera. Även om vi kanske kan skratta åt Rhodes handlande, när hon istället för att öppna dörren för Petrus – springer in i huset för att berätta de goda nyheterna – så är det hon som faktiskt tror. De andra i huset satt antagligen och bad just om ett ingripande i den svåra situationen med Petrus fängslande. Men när Rhode berättar att de har fått bönesvar, ja då tror de inte på henne. För dig och mig är det kanske lätt att känna igen oss, i båda parter. Ibland är vi budbärare av sanning, men blir inte trodda. Ibland hör vi till dem som ber, men inte tror. Oavsett vilket är berättelsen om Rhode, en stark uppmuntran att våga vara Guds budbärare i en mörk tid.

Kanske är du en av de kvinnor, som Gud nu talar till? Kanske är du kallad att ivrigt sprida de goda nyheterna om Guds kärlek. Kanske din tid är nu?

Hembiträdet Rhode – bibelreferenser:
  • Apostlagärningarna 12:1-19

Läs mer om Petrus här >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>