Jael blev en modig krigare när hon dödade general Sisera, som länge plågat Israels folk. Jaels kärlek till israelernas Gud, gav både landet och familjen en fridfull framtid i flera decennier. Själv var Jael inte israel utan kenit.  Keniterna var en nomadstam, som bestod av kopparsmeder och metallarbetare. De spelade en viktig roll i det forntida Israels historia.

Krigaren Jael är inte tränad i krigskonst, ändå blir hon ihågkommen som den som vann en av Gamla Testamentets stora segrar. Här kommer berättelsen…

Sisera flydde nu till fots till Jaels, keniten Hevers hustrus, tält. Det fanns nämligen ett vänskapsfördrag mellan kung Javin i Hasor och dem som tillhörde Hevers familj. Jael gick ut för att möta Sisera och sa till honom: ”Kom in här, min herre, i mitt tält! Var inte rädd!” Sisera gick in i tältet och hon bredde en filt över honom.

”Kan jag få lite vatten? Jag är törstig”, bad Sisera. Men hon gav honom mjölk ur en lägel och gömde honom sedan igen under filten. ”Ställ dig i tältöppningen”, sa han till henne. ”Om någon kommer förbi och frågar om det är någon här, så säg nej.”

Strax därefter tog Jael, Hevers hustru, en vass tältplugg och en hammare och smög sig fram till Sisera medan han låg och sov helt utmattad. Hon drev pluggen genom hans tinning så hårt att den gick rakt igenom och ner i marken. Så dog Sisera.

När Barak kom för att leta efter Sisera, gick Jael ut för att möta honom. ”Kom, så ska jag visa dig den man du letar efter!” Han följde då med henne in i tältet och fann där Sisera liggande död med tältpluggen genom tinningen.

Israels domare Debora uttalar välsignelse över Jael:

Välsignad bland kvinnorna ska Jael vara,
keniten Hevers hustru,
ja, välsignad mer än andra kvinnor som bor i tält.

Han bad om vatten, men hon gav honom mjölk
i en dyrbar skål,
hon bjöd honom på tjockmjölk.

Hennes hand grep efter tältpluggen,
hennes högra hand efter hammaren,
och med snickarens hammare
slog hon honom i huvudet,
genomborrade Siseras tinning.

Han sjönk ner vid hennes fötter,
låg stilla och var död.

/nuBibeln

Vad vi kan lära oss av berättelsen om krigaren Jael

Jag tycker att detta är en ovanligt krigisk och blodig historia, speciellt för att handla om en kvinna i Bibeln. Men kanske är det just därför som den är viktig för dig och mig idag? För att uppmuntra oss att våga spränga gränser och fördomar, kring vad kvinnor kan och inte kan göra.

Vad vi kan lära oss av Jaels namn

Jael eller Yael på hebreiska ( יָעֵל ) betyder vild eller bergsget. Vi lever i en tid där Gud kallar kvinnor att liksom denna listiga ”get” bestiga berg som vi möter i livet, och för att klara det behöver vi ibland även vara lite vilda. Kanske är du en av dessa vilda kvinnor, som Gud nu talar till?

Krigaren Jael – bibelreferenser:
  • Domarboken 4:17-22, 5:6, 24-27

Läs mer om domare Debora >>
Läs mer om Barak >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>