Jag hade först bara tänkt skriva om positiva kvinnliga förebilder i Bibeln, med det känns inte riktigt hederligt. Så här är hon. Kvinnan som lät sin dotter förföra sin egen man med en sensuell dans, för att kunna begära Johannes Döparens huvud på ett fat. Herodias är en kvinna som inte skyr några medel för att tysta den predikant som stör hennes samvete. Hon konspirerar med sin dotter, och tillsammans blir de ansvariga för att Johannes Döparen dödas.

Herodias gifter sig först med sin farbror Filippos den förste, och med honom får hon dottern Salome. Herodias tar sedan ut skilsmässa från sin förste man på eget initiativ, vilket inte var tillåtet enligt judisk lag. Tidpunkten för skilsmässan är okänd. Hon gifter därefter om sig med Herodes Antipas av Galiléen (inte att förväxla med den Herodes som nämns vid Jesus födelse). Det här är berättelsen om vad som hände, när konspiratören Herodias fick Johannes Döparen avrättad:

”Snart fick också kung Herodes höra talas om Jesus, eftersom ryktet om Jesus spreds överallt. Folk sa: ”Det är Johannes döparen som har uppstått från de döda. Det är därför sådana krafter verkar i honom.” Men en del sa: ”Han är Elia.” Andra sa: ”Han är en profet, precis som profeterna förr i tiden.”

”Nej”, sa Herodes, när han hörde det, ”det är Johannes, han som jag lät halshugga. Han har uppstått.”

Herodias bedrägliga konspiration

Herodes hade nämligen arresterat Johannes och låtit binda honom och kasta honom i fängelse på grund av Herodias, hans bror Filippos fru, som Herodes hade gift sig med. Johannes hade sagt rent ut till Herodes: ”Det är inte tillåtet för dig att leva ihop med din brors fru.” Därför hatade Herodias honom och ville döda honom, men kunde inte. Hennes man Herodes hade innerst inne respekt för Johannes och ville skydda honom, för han visste att Johannes var en rättfärdig och helig man. När han lyssnade på Johannes kände han sig osäker, men ändå lyssnade han gärna på honom.

Till slut kom i alla fall Herodias chans. Kung Herodes firade sin födelsedag och ställde till med en fest för hovfolket, officerarna och de förnämsta männen i Galileen. Medan festen pågick kom Herodias dotter Salome in och dansade.

Herodes och hans gäster blev mycket förtjusta, och kungen sa till flickan: ”Be mig om vad du vill, och jag ska ge det till dig.” Sedan svor han inför gästerna och upprepade: ”Ja, vad du än ber mig om ska du få, om det så är hälften av mitt rike.”

Salome gick då ut och frågade sin mor vad hon skulle be om. Och Herodias svarade: ”Be om Johannes döparens huvud!” Flickan skyndade genast tillbaka till kungen och sa till honom: ”Jag vill ha Johannes döparens huvud på ett fat, nu genast!”

Kung Herodes blev mycket ledsen, men på grund av sitt löfte och för gästernas skull, lät han henne få som hon ville. Han gav därför order till en av sina livvakter att gå och hämta Johannes huvud. Mannen gick iväg till fängelset och halshögg Johannes och kom tillbaka med hans huvud på ett fat. Han gav det sedan till flickan (Salome), som i sin tur bar det till sin mor Herodias…”

Vad vi kan lära oss av berättelsen om konspiratören Herodias…

Även genom dåliga exempel på kvinnor i Bibeln, kan vi dra lärdomar. Av Herodias kan vi lära oss att inte manipulera våra män eller barn, för att få dem dit vi vill. Berättelsen kan också visa att om vi känner oss skuldbelagda för något som vi faktiskt felat i, är det bättre att erkänna än att hämnas.

Namnet Herodias är av  av grekiskt ursprung och betyder att övervaka eller bevaka. Man kan väl lugnt säga att Herodias bevakade ett tillfälle att röja Johannes Döparen ur vägen, och övervakade noga sin dotters beslut att begära hans huvud på ett fat. Vi lever i en tid där Gud söker efter kvinnor som hellre inspirerar än manipulerar och hellre bygger upp än river ner. Kanske är du en av dessa kvinnor, som Gud nu talar till?

Konspiratören Herodias – bibelreferenser:
  • Matteusevangeliet 14:3-12
  • Markusevangeliet 6:14-24
  • Lukasevangeliet 3:19-20

Läs mer om Herodes Antipas >>
Läs mer om Johannes Döparen >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>