Marta bodde med sin syster Maria i Betania, som låg tre kilometer från Jerusalem på Olivbergets östra sluttning. De hade ett hus stort nog att rymma många gäster, varför de sannolikt var ganska välbärgade. Jesus var god en vän och uppväckte vid ett tillfälle hennes bror Lasarus, från de döda. Det står i Bibeln att Jesus älskade Marta, hennes syster och Lasarus.  Att vara en av fyra personer som Jesus uttrycker speciell kärlek till, gör Marta till en högst spännande kvinna.

För er som undrar är den fjärde personen som Jesus verkar ha en speciell kärlek till – lärjungen Johannes, men det är en annan historia. Nu tillbaka till Marta. I alla predikningar jag har hört om henne jämförs hon med sin syster Maria, och sensmoralen är ofta att vi borde vara mindre som Marta och mer som Maria.

 

Jesus kommer på besök…

När Jesus och hans lärjungar fortsatte sin vandring, kom de till en by, där de blev inbjudna av en kvinna som hette Marta. Hon hade en syster som hette Maria, som slog sig ner vid Herrens fötter och lyssnade till hans tal.

Men Marta var stressad av allt hon hade att uträtta. Därför gick hon fram till Jesus och sa: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig till att göra allt arbete själv? Säg till henne att hon kommer och hjälper mig.”

Men Herren sa till henne: ”Marta, Marta, du gör dig så många bekymmer och oroar dig för så mycket! Men det finns bara en sak som behövs. Maria har valt det som är bäst, och det ska inte tas ifrån henne.”

Johannesevangeliet 11:5

”Jesus älskade Marta, hennes syster och Lasaros.”

Det teologiska samtalet med Jesus…

Men när Marta nu hörde att Jesus var på väg gick hon ut för att möta honom, medan Maria stannade hemma.

Hon sa till Jesus: ”Herre, om du hade varit här, så hade min bror inte dött. Men jag vet ändå att Gud ska ge dig vad du än ber honom om.”
Jesus svarade: ”Din bror ska uppstå.”
Då sa Marta: ”Ja, jag vet att han ska uppstå vid uppståndelsen på den sista dagen.”
Men Jesus sa till henne: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig ska leva, även om han dör. Och var och en som lever och tror på mig ska aldrig i evighet dö. Tror du det?”
”Ja, Herre”, svarade hon. ”Jag tror att du är Messias, Guds Son, som skulle komma hit till världen.” /nuBibeln

 

Vad kan vi lära oss av berättelsen om missförstådda Marta?

Jag tycker att det jag hört om Marta i kyrkan, målar en felaktig bild av henne. Ofta framställs hon som den stressade och alltför praktiska kvinnan, i kontrast till Maria som valt att bara sätta sig ner och lyssna på Jesus. Men när man studerar Bibelns texter om Marta möter vi en kvinna som skyndar sig att möta Jesus, medan Maria stannar hemma. Det är Marta som för en teologisk diskussion med Jesus (inte Maria) och det är Marta som liksom Petrus, med sin mun bekänner att Jesus är Messias och Guds son – två av de starkaste trosbekännelserna vi har i Nya Testamentet.

Vad kan vi lära oss av Martas namn?

Namnet är ett chaldeiskt eller syriskt ord där Marta är den feminina formen av moro/mara, som betyder ”herre” (härskarinna i kvinnlig form). Vi finner också ordet i den välkända frasen Maran-atha, ”Herren kommer” (Första Korinthierbrevet 16:22).

Vi lever i en tid när Gud kallar kvinnor att bejaka sin längtan efter fördjupade teologiska studier, och att följa sin herre Jesus – vart han än leder. Att bli en nära vän till Jesus, kräver din fulla uppmärksamhet och kärlek. Kanske är du en av dessa viktiga kvinnor, som Gud nu talar till?

Bibelreferenser:
  • Lukasevangeliet 10:38-42
  • Johannesevangeliet 11:20-27
  • Johannesevangeliet 11:5

Läs mer om Maria från Betania >>
Lasarus  >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>