Jag hade först bara tänkt skriva om positiva kvinnliga förebilder i Bibeln, med det känns inte riktigt hederligt. Så här är hon. Kvinnan som låter sin sensuella utstrålning, bli ett redskap för det onda. Den judiske historikern Josefus, skriver att hennes namn var Salome. På sin styvfar Herodes Antipas födelsedagsfest, dansar Salome  de sju slöjornas dans*.  Hon låter alla sju slöjor hon var klädd i falla, en efter en under dansens gång. Som belöning får hon beställa en avrättning. Salome är ett varnande exempel för oss kvinnor, att inte använda vår sexualitet på fel sätt.

Salome föddes i Rom som dotter till Herodes den stores son Herodes Filippus, och dennes hustru Herodias. När Herodias skiljer sig från Filippus för att i stället gifta sig med hans bror Herodes Antipas, blir hon kritiserad av Johannes Döparen. Efter födelsedagsfesten där Salome dansat för sin styvfar Herodes Antipas, ber hon – på inrådan av sin mor Herodias – om Johannes döparens huvud på ett fat. Johannes Döparen var en profet och föregångare till Jesus Kristus, Guds son.

Medan festen pågick kom Herodias dotter in och dansade…

Herodes och hans gäster blev mycket förtjusta, och kungen sa till flickan: ”Be mig om vad du vill, och jag ska ge det till dig.” Sedan svor han inför gästerna och upprepade: ”Ja, vad du än ber mig om ska du få, om det så är hälften av mitt rike.”

Salomes sensuella dans slutar med död…

Hon gick då ut och frågade sin mor vad hon skulle be om. Och hon svarade: ”Be om Johannes döparens huvud!”

Flickan skyndade genast tillbaka till kungen och sa till honom: ”Jag vill ha Johannes döparens huvud på ett fat, nu genast!”

Kungen blev mycket ledsen, men på grund av sitt löfte och för gästernas skull, lät han henne få som hon ville. Han gav därför order till en av sina livvakter att gå och hämta Johannes huvud. Mannen gick iväg till fängelset och halshögg Johannes och kom tillbaka med hans huvud på ett fat. Han gav det sedan till flickan, som i sin tur bar det till sin mor.

Vad vi kan lära oss av berättelsen om sensuella Salome…

Även genom dåliga exempel på kvinnor i Bibeln, kan vi dra lärdomar. Sex är något vackert Gud skapat, som kan användas fel. Av Salome kan vi lära oss att inte använda många mäns uppenbara svaghet på det sexuella området, till vår fördel. Speciellt inte om våra motiv och mål, är förrädiska.

Salome är den feminina formen av Salomo, och enligt bibelforskaren Wilkinson är namnet den grekiska formen av shalom, som betyder fred. Cruden menar istället att Salome betyder mycket skum eller lurig, vilket självklart bättre beskriver karaktären hos Salome – som verkligen var skum, moraliskt sätt. Oavsett betydelsen av hennes namn, är Salome inte en bra förebild för kvinnor idag.

Vi lever i en tid där Gud söker efter kvinnor som hellre sprider frid och  fred, än sexuell omoral. Kanske är du en av dessa kvinnor, som Gud nu talar till?

Sensuella Salome – bibelreferenser:
  • Matteusevangeliet 14:6-11
  • Markusevangeliet 6:22-28

Ps) *Att Salome dansade just de sju slöjornas dans är inte historiskt säkerställt, men en stark möjlighet.

Läs mer om Konspiratören Herodias hos Kvinnor i Bibeln >>
Läs mer om Herodes Antipas >>
Johannes Döparen >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>