Berättelsen om när Jesus möter äktenskapsbryterskan, har i alla tider fascinerat dem som lyssnat. Dels på grund av hur kärleksfullt Jesus behandlar denna kvinna, dels med anledning av mysteriet kring vad Jesus egentligen skrev på marken. Budskapet som ekar från denna händelse är följande: Det är alldeles för lätt att peka finger på andra och säga: ”Titta, vad han gör! Se, hur hon beter sig!” Men när vi försöker sätta oss till doms över andra människors handlingar, gör vi något som bara Jesus själv har rätt att göra. Och när äktenskapsbryterskan möter Jesus, väljer han att inte döma henne. Vilken lättnad inte bara för denna kvinna, utan för dig och mig än idag.

Äktenskapsbryterskan…

Jesus gick ut till Olivberget. Tidigt nästa morgon var han tillbaka i templet, och snart samlades allt folket omkring honom. Han satte sig då ner för att undervisa dem. Men då kom översteprästerna och fariséerna med en kvinna som hade tagits på bar gärning när hon var otrogen mot sin man. De ställde henne framför Jesus, och sa: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon var otrogen mot sin man. Moses lag säger att sådana människor ska stenas. Vad anser du?”

De sa så, eftersom de egentligen var ute efter att få Jesus att säga något som de kunde anklaga honom för, men Jesus böjde sig bara ner och skrev på marken med fingret. När de fortsatte att kräva ett svar, såg han till slut upp och sa: ”Den av er som är utan synd, ska kasta den första stenen på henne.”

Sedan böjde Jesus sig ner igen och fortsatte att skriva på marken. Efter ett tag gick prästerna och fariséerna bort en efter en, de äldsta först. Till sist var det bara kvinnan som stod kvar framför Jesus. Då såg Jesus upp och sa till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?”

”Nej, Herre”, svarade äktenskapsbryterskan. Då sa Jesus: ”Jag tänker inte heller döma dig. Gå nu, men synda inte mer.”

 

Vad kan vi lära oss av dagens berättelse om äktenskapsbryterskan?

Självrättfärdighet är en synd som alla människor är skyldiga till, men ofta omedvetna om. När vi läser dagens bibelverser, tvingas vi var och en bearbeta den hycklande tendens, som så ofta vill snärja oss. Men vad var det då som Jesus skrev på marken, och som fick alla kvinnans anklagare att lämna platsen?

En inte alltför vild gissning är att Jesus skrev ner synder som de anklagande männen själva begått. Jesus säger ju också till dem att ”Den av er som är utan synd ska kasta den första stenen på henne.” Detta klingar också väl med det som Jesus säger i Matteusevangeliets sjunde kapitel:

”Döm inte, så blir ni själva inte dömda, för ni kommer att dömas så som ni dömer andra. Med det mått ni mäter ska det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din medmänniskas öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?”

Kanske är du en av de kvinnor, som Gud nu talar till? Kanske söker du en fullständig förlåtelse för din egen synd, eller för de självrättfärdiga domar du utfärdat över någon annan. Vad du än varit med om, kan du utan rädsla för dom – fly in i Jesu kärleksfulla armar.

Äktenskapsbryterskan – bibelreferenser:
  • Johannesevangeliet 8:1-11

Läs mer om fariséer >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>