Jokebed var en kvinna som gjorde uppror mot befallningen om att hennes nyfödde son Mose skulle dödas. Genom mod och en stark tro på Gud lyckades hon inte bara rädda sin sons liv, utan uppfostrade alla sina tre barn till stora ledare i Israel. Även dottern Mirjam, något som var ovanligt vid denna tid. Jokebed nämns även – tillsammans med sin man – i listan över Bibelns troshjältar som vi läser om i Hebreerbrevets elfte kapitel. Vilken kvinna!

Den masoretiska texten säger att Jokebed var syster till sin mans far. Detta skulle betyda att hennes man Amram gifte sig med sin faster, något som vid denna tid inte var i strid med Guds lag. Många bibelforskare menar dock att Jokebed var Amrams kusin, enligt den grekiska Septuaginta.

 

Farao befallde att alla nyfödda pojkar skulle kastas i Nilen…

Vid denna tid gifte sig ett par som båda tillhörde Levi stam. Hon (Jokebed) blev gravid och födde en son som hon märkte var vacker. Hon gömde honom i tre månader. Men när hon inte längre kunde hålla honom gömd, gjorde hon en korg av papyrus och tätade den med jordbeck och tjära. Hon lade pojken i korgen och placerade den i vassen vid flodstranden. Pojkens syster (Mirjam) stod på avstånd för att se vad som skulle hända.

En prinsessa, en av faraos döttrar, kom just då för att bada i floden, och när hennes sällskapsdamer gick utmed stranden, upptäckte hon korgen i vassen och skickade en slavinna att hämta den. Hon öppnade den och fick se barnet. Pojken grät och hon blev rörd. ”Det måste vara ett av de hebreiska barnen”, sa hon.

Då kom pojkens syster Mirjam fram till prinsessan och frågade: ”Ska jag gå och be någon av de hebreiska kvinnorna att amma barnet åt dig?” ”Ja, gör det!” svarade prinsessan. Då gick flickan och hämtade pojkens mamma Jokebed. ”Ta med dig det här barnet och amma det åt mig”, sa prinsessan, ”så ska jag betala dig för det.” Då tog Jokebed hand om barnet och ammade honom.

När han blivit äldre, gick Jokebed till faraos dotter med barnet och han blev adopterad som prinsessans son. Prinsessan kallade honom Mose, för hon sa: ”Jag har dragit upp honom ur vattnet.”

/nuBibeln

Vad vi kan lära oss av berättelsen om upprorskvinnan Jokebed

Berättelsen om Jokebed är så inspirerande för mig personligen. Även om hon är mest känd för sitt modiga och handlingskraftiga sätt att rädda Mose liv, så uppfostrade hon ju alla sina barn – Mose, Mirjam och Aron – till starka ledare. Arons speciella inriktning blev överstepräst, Mirjams profetissa och Mose landsfader. Men alla tre barnen gjorde starkt avtryck på eftervärlden. På samma sätt ber jag för mina barn och barnbarn, att de ska få göra avtryck i Guds rike.

Vad vi kan lära oss av Jokebeds namn

Jokebed betyder Guds ära. Vi lever i en tid när Gud kallar kvinnor som vågar göra uppror mot begränsande omständigheter, och istället uppfostra starka ledare – till Guds ära. Du behöver inte ha fött egna barn, för att ha en sådan uppgift. Kanske är du en av dessa handlingskraftiga kvinnor, som Gud nu talar till?

Upprorskvinnan Jokebed – bibelreferenser:
  • Andra Moseboken 1, 2:1-11, 6:20
  • Fjärde Moseboken 26:59
  • Hebreerbrevet 11:23

Läs mer om Mirjam >>
Mose>>
Aron >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>