Bibeln beskriver Johanna som en välbärgad kvinna. Hon var en av de lärjungar som bidrog till försörjningen av Jesus. Johanna var också en av de kvinnor som först av alla fick veta att Jesus uppstått från de döda. Något hon också berättade för de uppskrämda apostlarna, men de trodde henne inte. Johanna blev både mottagare av helande, ekonomisk bidragsgivare till Jesus och en av de första kvinnliga evangelisterna. Vilket föredöme hon är, för dig och mig idag! 

Den brittiske teologen Richard Bauckham argumenterar för att Johanna är samma kvinna som Paulus kallar Junia, i sitt brev till romarna (16: 7). Bauckham menar att Johanna är hennes judiska namn, och Junia hennes romerska. Paulus beskriver henne som ”framstående bland apostlarna”.

 

Johanna är en av kvinnorna som följde med Jesus

Jesus gav sig ut på vandring till olika städer och byar i Galileen. Och överallt förkunnade han evangeliet om Guds rike. Med sig hade han sina tolv lärjungar, och några kvinnor som hade blivit botade från onda andar och från sjukdomar: Maria från Magdala (som sju onda andar hade drivits ut ur), Johanna (hustru till Herodes förvaltare Kusas), Susanna – och många andra som hjälpte dem med sina tillgångar…

Johanna är en av dem som berättar att Jesus uppstått från de döda

…Mycket tidigt på morgonen efter sabbaten – i gryningen – gick kvinnorna till graven med oljorna som de hade gjort i ordning. Där fick de se att stenen var bortrullad från gravöppningen, och när de gick in i graven kunde de inte hitta Herren Jesus kropp.

De visste inte vad de skulle tro. Då stod där plötsligt två män i skinande vita kläder. Kvinnorna blev förskräckta och bugade sig djupt, men männen frågade dem: ”Varför letar ni efter den levande bland de döda? Han är inte här. Han har uppstått. Kommer ni inte ihåg vad han sa till er då han fortfarande var i Galileen: att Människosonen måste överlämnas till syndiga människor och korsfästas och uppstå på den tredje dagen?”

Då kom de ihåg att Jesus hade sagt detta, och när de kom tillbaka från graven berättade de allt detta för de elva och för alla de andra. Det var Maria från Magdala, Johanna och Maria (Jakobs mor) och flera andra – som tillsammans berättade detta för apostlarna. Men de tyckte att det lät som tomt prat och trodde inte på det.

/nuBibeln

Vad vi kan lära oss av berättelsen om bidragsgivaren Johanna

Berättelserna om Johanna är på många sätt spännande, eftersom hon är en framgångsrik kvinna som verkar tillhöra Jesu innersta krets. Att Bibeln beskriver henne som både bidragsgivare och budbärare av uppståndelsen, gör inte saken sämre. Vi får också veta att Jesus botat henne på något sätt, det verkar vara så hennes iver startade. Får mig att fundera över vad det är som triggar just mig, att följa Jesus idag. Även jag har upplevt att Jesus har helat mig. Dock inte kroppsligt i första hand – utan från de många blödande såren i min själ.

Vad vi kan lära oss av Johannas namn

Joanna betyder nåd och favör. Vi lever i en tid där Gud kallar kvinnor som upplever att de fått både nåd och favör, att ställa sina liv till Guds förfogande. Om du känner dig priviligerad i livet, är det desto viktigare att du väljer att dela med dig. Kanske är du en av dessa framgångsrika kvinnor, som Gud nu talar till?

Bidragsgivaren Johanna – bibelreferenser:
  • Lukasevangeliet 8:1-3, 23:55 och 24:1-11

Läs mer om Maria Magdalena >>
Läs mer av den brittiske teologen Richard Bauckham >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>