Rakel var en kvinna som visste hur man fångade en mans intresse. Första gången Jakob såg henne, står det i Bibeln att ”han kysste Rakel och brast i gråt”. Här kan man tala om kvinnlig dragningskraft. Men trots denna passionerade start, blev hennes bröllop inte riktigt som tänkt. Snarare skulle man kunna kalla det för århundradets fiasko. Detta är vad som hände…

 

Jakob möter Rakel…

Jakob reste vidare och kom slutligen till Österlandet. Han fick syn på en brunn på fältet och tre fårhjordar som låg nära brunnen där de brukade vattnas. Men en tung sten täckte brunnen. Seden var att stenen inte togs bort förrän alla hjordar fanns på plats. Efter det att man vattnat dem rullades stenen tillbaka över brunnens öppning.

Jakob frågade herdarna: ”Mina bröder, var kommer ni ifrån?” ”Från Harran”, svarade de.  ”Känner ni någon som heter Laban, Nachors sonson?” De svarade: ”Visst gör vi det.” ”Hur mår han?” ”Han har det bra. Där kommer hans dotter Rakel med fåren.”

”Solen står ju fortfarande högt på himlen. Det är väl ännu inte tid att samla ihop flocken?” frågade Jakob. ”Varför inte vattna fåren och låta dem gå ut på bete igen?” ”Vi kan inte göra det”, svarade de, ”förrän alla hjordarna är samlade och stenen bortrullad. Då vattnar vi fåren.”

Medan Jakob fortfarande talade, kom Rakel med sin fars får, för hon tjänstgjorde också som herde. När Jakob fick se sin morbror Labans dotter Rakel komma med Labans får, gick han fram till brunnen och rullade bort stenen och gav sin morbror Labans fårhjord vatten.

Sedan kysste Jakob Rakel och brast i gråt. Han förklarade att han var nära släkt med hennes far och son till Rebecka. Hon sprang genast och berättade det för sin far. Så snart Laban hörde om sin systerson Jakobs ankomst, skyndade han sig ut för att möta honom och han omfamnade honom och tog honom med sig hem. Sedan berättade Jakob sin historia för Laban.

Rakel och Lea

När Jakob hade varit där ungefär en månad, sa Laban en dag till honom: ”Även om du är min släkting, ska du inte arbeta för mig utan betalning. Hur mycket vill du ha?”

Laban hade två döttrar, Lea, som den äldre hette, och hennes yngre syster Rakel. Lea hade ögon utan glans, men Rakel var välväxt och skön. Jakob älskade Rakel. Därför sa han: ”Om du ger mig din yngsta dotter Rakel till hustru, så ska jag arbeta för dig i sju år.” Laban svarade: ”Jag ger henne hellre till dig än till någon annan. Stanna du här.”

Alltså arbetade Jakob de följande sju åren för att få Rakel. Tiden kändes lika kort som några dagar, för han älskade henne så. Sedan sa Jakob till Laban: ”Ge mig nu min hustru, min tid har ju gått, så att jag kan förenas med henne.”

Då inbjöd Laban alla i trakten till en fest. På kvällen tog Laban sin dotter Lea och gav henne till Jakob, och han låg med henne. På morgonen upptäckte Jakob att det var Lea. ”Vad är det du har gjort?” sa Jakob. ”Jag arbetade sju år för Rakel! Varför har du bedragit mig så här?” ”Det är inte vår sed att gifta bort den yngre dottern före den äldre”, svarade Laban. ”Fira nu denna bröllopsvecka, så kan du få Rakel också, om du lovar att arbeta för mig ytterligare sju år.”

Jakob gick med på detta och när bröllopsveckan med Lea var över, gav Laban honom även sin dotter Rakel till hustru. Jakob låg då också med Rakel, och han älskade henne mer än Lea. Sedan arbetade han för Laban i ytterligare sju år.

Vad hände egentligen på favoriserade Rakels bröllop?

Minns att jag som ung flicka hade väldigt svårt att förstå hur Jakob kunde tro att det var Rakel han låg med på bröllopsnatten, när det i själva verket var hennes syster Lea. Jakob som var känd för att själv ha varit en lurendrejare möter här sin överman, i sin blivande svärfar Laban. ”Som man sår får man skörda” (Galaterbrevet 6:7).

Det som kanske hände var att Laban bytte ut Rakel mot Lea, strax innan innan bröllopsnatten skulle börja. Laban lät troligen Rakel delta som brud under festligheterna på dagen, men när Rakel i den mörka natten skulle föras till det dunkla bröllopstältet och där invänta sin make för fullbordandet av äktenskapet – byttes hon ut mot Lea. Jakob märkte inte av bedrägeriet förrän på morgonen när det blev ljust, och han nyktrat till efter bröllopsfestens många vinbägare.

”När Jakob insåg att han hade legat med fel syster och därmed fullbordat ett äktenskap som han aldrig haft för avsikt att ingå, blev han jättearg. Här står Jakob med ett halvt giltigt äktenskap med en syster och ett halvt giltigt äktenskap med den andra systern – kontraktet för Rakel och fullbordandet med Lea.

Jakob hade kunnat kräva Rakel som hustru även om han hade skilt sig från Lea. Men antingen var han okunnig om lagen, eller så kände han medlidande med Lea som troligen aldrig skulle få en chans att gifta om sig – nu när hon inte längre var oskuld. Därför gick Jakob med på Labans villkor och behöll Lea som sin hustru. En vecka senare gifte han sig med Rakel, och fick sedan jobba i ytterligare sju år som brudgåva för henne.” /Källa: Bibelnskvinnor.se >>

Vad kan vi lära oss av berättelsen om favoriserade Rakel?

Historien om Rakel och Lea slutar inte här, men det är just denna del som jag har valt att fokusera på. Jag gissar att favoriserade Rakel släppte fram sin äldre och inte lika vackra syster Lea, eftersom traditionen gav att den äldre systern alltid skulle bli gift först. Men detta är självklart bara en spekulation.

Det vi vet är att Rakels skönhet initialt gav henne många fördelar i relation till sin man, men att Lea på sikt också vann Jakobs hjärta. Läs min blogg om Lea här >>

Gud har skapat ALLA kvinnor vackra. Låt inte någon man eller media värdera dig, genom kommentarer kring ditt yttre. Vi lever i en tid när Gud kallar kvinnor att skaka av sig mäns ibland objektifierande blickar, och istället stråla av Guds skönhet. Låt Guds syn på dig få definiera ditt värde!

Kanske är du en av de kvinnor, som Gud nu talar till? Acceptera att Gud har skapat just dig – övermåttan vacker och underbar!

Favoriserade Rakel – bibelreferenser:
  • Första Moseboken 29, 30, 31, 33:1-2 och 7, 35:16-26, 46:19, 22, 25, 48: 7
  • Ruts bok 4:11
  • Första Samuelsboken 10:2
  • Jeremia bok 31:15
  • Matteusevangeliet 2:18

Läs mer om Jakob här >>
Läs mer om Laban >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>