Bibeln beskriver prinsessan Joshavat som den modiga kvinna, som räddar sin brorson Joash undan de grymma morden på alla kungens söner. Joash blir genom Joshavats ingripande, den ende som överlever massakern. Hon gömmer undan Joash i sex år från den ondskefulla drottning Atalja, som genom prinsmorden försöker utrota hela Juda kungaätt.

Joshavat är prinsessan som gifter sig med en präst, och heroiskt räddar livet på en blivande kung. Här kommer den korta berättelsen…

När drottning Atalja ser att hennes son Achasja är död, bestämmer hon sig för att förgöra hela kungahuset. Men just när drottning Atalja håller på att döda alla kungasönerna, lyckas Joshevat (kung Jorams dotter och Achasjas syster) föra undan Achasjas son Joash. Joshevat gömmer Joash och hans sköterska i ett sovrum. Prinsessan Joshevat håller Joach gömd hela sex år – i Jerusalems tempel –  medan den onda drottning Atalja regerar i landet.

Samtidigt som alla de andra kungabarnen blir mördade, gömmer prinsessan Joshevat sin brorson Joash . Hon håller honom dold i sex år. Sedan blir Joash kung.  Så länge prästen Jojada lever (Joshevats man), gör kung Joash det som är rätt i Herrens ögon.

/nuBibeln

Vad vi kan lära oss av berättelsen om prinsessan Joshavat

Berättelsen om Joshavat är den enda gången i Bibeln, där vi får läsa om att en prinsessa gifter sig med en överstepräst. De framstår som ett starkt par. Först räddar Joshavat hela kungaätten genom sitt mod, sedan ser hennes man – prästen Jojada – till att den unge kung Joash gör ”det som är rätt i Herrens ögon”. Så bra det kan bli när ett äkta par tillsammans gör det Gud vill. Av berättelsen kan vi bli inspirerade till både mod och handlingskraft, i svåra situationer.

Vad vi kan lära oss av Joshavats namn

Joshavat betyder ”Jehova är hennes ed”. Vi lever i en tid där Gud kallar kvinnor att liksom Joshavat avge heliga löften, för att ställa sina liv till Guds förfogande. Även – om det på ett personligt plan, kan vara förenat med stora risker. Kanske är du en av dessa modiga kvinnor, som Gud nu talar till?

Prinsessan Joshavat – bibelreferenser:
  • Andra Krönikeboken 22:11, (24:2 – om hennes man)
  • Andra Kungaboken 11: 1-3

Läs mer om kung Joash >>
Läs mer om prästen Jojada (engelska) >>
Läs mer om drottning Atalja (engelska) >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>