Maria från Betania har alltid varit en av mina favoritkvinnor i Bibeln. Hon och hennes syskon Marta och Lasarus hörde till Jesu närmaste vänner. Bara en sådan sak, att bli ihågkommen som en av de få personer i Bibeln – som Jesus själv kallar sin vän. Att Jesus sedan frågar efter Maria personligen, och även berömmer henne för att fatta bra beslut och välja det viktigaste. Allt detta gör Maria från Betania, till en viktig förebild för dig och mig idag.

”Marta gick och kallade på sin syster Maria och viskade till henne: Mästaren är här och kallar på dig.”  /Johannesevangeliet 11:28

 

”Det finns bara en sak som behövs”, säger Jesus – och detta valde Maria

När Jesus och hans lärjungar fortsatte sin vandring, kom de till en by, där de blev inbjudna av en kvinna som hette Marta. Marta hade en syster som hette Maria, som slog sig ner vid Herrens fötter och lyssnade till hans tal.

Men Marta var stressad av allt hon hade att uträtta. Därför gick hon fram till Jesus och sa: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig till att göra allt arbete själv? Säg till henne att hon kommer och hjälper mig.”

Men Herren sa till henne: ”Marta, Marta, du gör dig så många bekymmer och oroar dig för så mycket! Men det finns bara en sak som behövs. Maria har valt det som är bäst, och det ska inte tas ifrån henne.”

/…/

Sex dagar före påsken kom Jesus till Betania, där Lasarus bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. Man ordnade där en festmåltid för honom. Marta serverade, och Lasarus var en av dem som åt tillsammans med Jesus vid bordet. Då tog Maria en flaska välluktande, dyrbar äkta nardusolja och smorde Jesus fötter och torkade dem med sitt hår. Och hela huset fylldes av doften från oljan.

/nuBibeln

Vad kan vi lära oss av berättelsen om Maria från Betania?

Redan vid deras första möte blir Maria fascinerad av Jesus, och medan Marta gör iordning mat åt gästerna sätter sig Maria sig ner och lyssnar på när Jesus undervisar sina lärjungar. Detta irriterar hennes syster som menar att hon borde hjälpa till med maten i stället, men Jesus berömmer Marias val. Av detta kan vi lära oss att inte låta traditionella könsroller eller pliktkänslor styra våra val. Att lyssna på Jesus är viktigare än allt annat.

En vecka före påsken är Jesus och hans lärjungar på middag i Betania, hos en man som heter Simon. Lasarus är också där, liksom Maria och Marta som hjälper till att servera. Medan de ligger till bords öppnar Maria en flaska dyrbar äkta nardusolja, som hon häller över Jesu huvud. Hon smörjer sedan hans fötter med oljan och torkar dem med sitt hår. Återigen sticker Maria från Betania ut genom sitt handlande, och utför en modig och profetisk handling inför Jesu död.

Vad kan vi lära oss av Maria från Betanias namn?

Maria betyder både älskad och bittert hav. För att skilja henne från andra Marior i Bibeln, förknippar vi henne med platsen där hon bodde – Betania.

När Jesus var i Betania och låg till bords hos Simon, den spetälske, kom en kvinna fram med en alabasterflaska välluktande, dyrbar äkta nardusolja. Hon bröt sönder flaskan och hällde innehållet över Jesus huvud, vilket retade några av gästerna. ”Vilket slöseri med olja!” sa de till varandra.  ”Den där oljan var ju värd över trehundra denarer, man kunde ha sålt den och gett pengarna åt de fattiga.” Och så började de skälla på henne.

Men Jesus sa: ”Lämna henne ifred! Varför kritiserar ni henne? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga kommer ni alltid att ha ibland er, och ni kan göra gott mot dem hur mycket ni vill, men mig kommer ni inte alltid att ha hos er. Den här kvinnan har gjort vad hon kunde. Hon har i förväg smort min kropp inför begravningen. Sannerligen säger jag er: överallt i världen där man förkunnar evangeliet, ska man också berätta om det hon nyss gjorde och komma ihåg henne.”

Vi lever i en tid när Gud kallar kvinnor att fatta rätt beslut – även om de får kritik som i berättelsen ovan . Mästaren kallar personligen på dig som vågar gå mot sin tids ström. När du först suttit vid Jesu fötter, får du både mod och kraft att göra det som ligger på ditt hjärta.

Kanske är du en av dessa viktiga kvinnor, som Gud nu talar till?

Bibelreferenser:
  • Matteusevangeliet 10:38-41
  • Markusevangeliet 14:3-9
  • Lukasevangeliet 10:38-41
  • Johannesevangeliet 11 och 12:1-3

Läs mer om Marta >>
Lasarus >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>