Det finns en hel del skrivet om Maria, Jesu moder. Men det som kanske sticker ut mest är hennes villighet att säga ja till Guds kallelse, oavsett det höga pris hon får betala. En annan sak som imponerar är att hon blev känd som en bedjande kvinna. Det står i Apostlagärningarna ”Alla dessa höll ihop och bad ständigt tillsammans, så också flera kvinnor – Maria Jesu mor och Jesu bröder”. Vilket underbart inspirerande exempel Maria är, för oss kristna kvinnor idag!

Marias far hette Joakim (namnet Eli som anges i Lukasevangeliet är en variant av Eliakim eller Joakim) och hennes mor hette Anna. Joakim tillhörde Davids kungliga släkt medan Anna ska ha varit en ättling till den prästerliga familjen Aaron. Det innebär att hennes son Jesus härstammar från både en kunglig och en prästerlig släkt. Bibelberättelsen jag valt ut nedan är den händelse som Maria är mest känd för.

 

En ängel meddelar Maria att Jesus ska födas…

I sjätte månaden av året sände Gud ängeln Gabriel till staden Nasaret i Galileen, till en jungfru som hette Maria och som var trolovad med en man som hette Josef, av Davids släkt.

Ängeln kom in och sa till henne: ”Gläd dig, du högt benådade! Herren är med dig!”

Maria blev förskräckt och undrade vad ängeln kunde mena. Men ängeln sa: ”Var inte rädd, Maria! Du har funnit nåd hos Gud. Du ska bli med barn och föda en Son, och du ska låta honom heta Jesus. Han ska bli stor och kallas den Högstes Son. Och Herren Gud ska ge honom hans förfader Davids tron. Han ska regera över Jakobs släkt för evigt, och hans kungamakt ska aldrig ta slut.”

Då frågade Maria ängeln: ”Men hur ska detta kunna ske? Jag har ju inte varit tillsammans med någon man.”

Ängeln svarade: ”Den helige Ande ska komma över dig och den Högstes kraft vila över dig. Därför ska det barn du föder vara heligt och kallas Guds Son. Din släkting Elisabet väntar också barn, trots sin höga ålder. Hon, som man sa var steril, är nu i sjätte månaden. Ingenting är omöjligt för Gud.”

Maria sa: ”Jag är Herrens tjänarinna. Låt det bli som du har sagt.” Sedan lämnade ängeln henne. /nuBibeln

 

Vad kan vi lära oss av berättelsen om bedjaren Maria?

Försök att leva dig in i änglabesöket och uppdraget som Maria fick. Hur skulle du reagera? Jag har många gånger undrat om jag skulle vågat säga ja till ett så stort och märkligt uppdrag. Speciellt som en av mina svagheter alltid har varit, en rädsla för vad folk ska tycka – om mig och det jag gör.

Maria måste ha varit en modig och mycket gudfruktig kvinna, trots att hon vid tiden för änglabesöket enligt traditionen ska ha varit mycket ung. Den smärta hon sedan fick gå igenom, när hon fick se sin son övergiven och avrättad som en brottsling – ja, det är helt ofattbart.

Vad kan vi lära oss av Marias namn?

Maria betyder både älskad och bittert hav, vilket i detta sammanhang väl sammanfattar dubbelheten i hennes uppdrag. Maria kommer av det ursprungliga arameiska namnet Mariam (hebreiska Mirjam, arabiska Maryam). En finsk form av namnet är Marja, och likaså smekformerna Maj och Maja. Den engelska formen av namnet är Mary, och den franska är Marie.

Vi lever i en tid när Gud kallar kvinnor att våga säga ja till Guds kallelse, även om det personliga priset kan kännas bittert. Enda sättet att orka gå denna väg, är att liksom Maria vila i vetskapen om att du är älskad – och sedan fylla ditt liv med bön.

Kanske är du en av dessa viktiga kvinnor, som Gud nu talar till?

Bibelreferenser:
  • Matteusevangeliet 1, 2 och 12:46
  • Lukasevangeliet kapitel 1 och 2
  • Johannesevangeliet 2:1-11, 19:25
  • Apostlagärningarna 1:14

Läs mer om ängeln Gabriel >>
Elisabet >>
Josef  >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>