Det står inte mycket om Eunike i Bibeln, men det lilla vi läser skapar bilden av en trosviss kvinna. Hon lägger bibelgrunden för en av aposteln Paulus viktigaste medarbetare. Paulus berömmer Eunikes tro, och säger till Timotheos att han ärvt sin starka tro – både från sin mamma Eunike och sin mormor Lois. Detta är berättelsen om hur starka kvinnor påverkar sina barns framtid.

Enligt Nya Testamentet var Eunike mamma till Timohteos, som efter sin mors och mormors undervisning blev en känd evangelist. Vid mer än ett tillfälle finns det dokumenterat hur Paulus uppmuntrar Timotheos, med hänvisning till de starka kvinnor som uppfostrat honom. ”Jag minns också den uppriktiga tro du har, den som fanns hos din mormor Lois och din mor Eunike. Jag är övertygad om att samma tro nu finns i dig.” Detta är stora ord, som visar på vilket otroligt inflytande två gudfruktiga kvinnor kan ha på framtiden. Paulus påminner också Timotheos om att han ända från barndomen känner till de heliga skrifterna. Denna kännedom i skrifterna (Bibeln) har med stor sannolikhet kommit från hans mor och mormor, eftersom pappan var grek och vare sig beskrivs som judisk eller kristen.

Vad vi kan lära oss av berättelsen om troshjälten Eunike…

Paulus uppmuntrar Timotheos genom att hänvisa till hans uppfostran: ”Du måste hålla fast vid det du har fått lära dig och blivit övertygad om. Du vet vilka de är som undervisade dig”. Som kristna mödrar och mormödrar har vi stor möjlighet att påverka våra barn och barnbarn, redan från unga år. Som det står i Ordspråksboken 22:6. ”Led den unge på den väg han bör gå, så viker han inte av från den när han blir gammal”. Av Eunike kan vi lära oss hur viktigt det är att vi uppfostrar våra barn i den kristna tron.

Vad vi kan lära oss av Eunikes namn…

Eunike betyder ”lycklig seger”. Vi vet att Eunike var gift med en grekisk man, så det är möjligt att de inte delade den kristna tron. Trots sina omständigheter i livet (som vi inte vet mycket om), vann Eunike en lycklig seger, genom att föra vidare den tro hon själv blivit undervisad i av sin mor – till sin son Timotheos. Vi lever i en tid där Gud kallar på kvinnor, att aktivt föra vidare sin tro till barn och barnbarn. Kanske är du en av dessa blivande troshjältar, som Gud nu kallar?

Troshjälten Eunike – bibelreferenser:
  • Apostlagärningarna 16:1-3
  • Andra Timotheosbrevet 1:5
  • Andra Timotheosbrevet 3:14-15

Läs mer om Paulus >>
Läs mer om Timotheos (engelska) >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>