Sjuksköterskan Abishag är en kvinna som väljs ut för att ta hand om den gamla och sjuka kung David. Hon är både vacker och kompetent. För att kunna värma kungen på natten blir hon hans fru, men de har aldrig sex med varandra. När David dör ber Adonia – en av kung Davids upproriska söner – Batseba (kung Salomos mamma) om att få ta Abishag till sin fru. Skälet bakom denna fråga är en konspiration, för att försöka ta över tronen från kung Salomo. Planen misslyckas dock, och Adonia blir dömd till döden.

En dag kom Haggits son Adonia på besök till Salomos mor Batseba. ”Har du kommit för att ge mig bekymmer”, frågade hon honom. ”Nej, svarade han. Jag kommer faktiskt bara för att be om en tjänst”. ”Säg vad du har på hjärtat”, sa Batseba.

”Allting gick så bra för mig, och kungariket var mitt”, sa Adonia. ”Alla väntade att jag skulle bli den nye kungen. Men så ändrades plötsligt allting, och min bror blev kung, för det var så Gud ville ha det”. ”Nu har jag en bön till dig, och avvisa mig inte.” ”Vad vill du”, frågade Batseba.

Adonias konspirerande fråga…

”Be kung Salomo att han ger mig Abisag från Sunem till hustru, för dig visar han ju inte bort”, svarade Adonia. ”Det ska jag göra”, lovade Batseba.

Kung Salomo reste sig när Batseba kom in för att tala med honom om Adonias önskan. Han bugade sig för henne och gav order om att man skulle hämta en tron åt henne och placera den vid hans högra sida. ”Jag hoppas du inte visar bort mig, när jag nu kommer med en begäran till dig”, sa hon. ”Vad gäller saken”, frågade kungen. ”Du vet ju att jag inte kan vägra dig något.” ”Låt då din bror Adonia få Abisag till hustru”, svarade Batseba.

”Men vad menar du”, frågade kung Salomo bestört och fortsatte: ”Om jag skulle ge honom Abisag, som var gift med min far, så vill han väl som min äldre bror ha riket nästa gång. Han och prästen Ebjatar och Joab skulle gärna ta över alltsammans.”

Kung Salomo lovade då under ed att låta Adonia få betala med livet för sin fräckhet: ”Jag svär vid den levande Guden, som har gett mig min far Davids tron och detta rike, att Adonia ska dö i dag.” Sedan beordrade han Benaja att avrätta Adonia, och denne högg ner honom med sitt svärd. /Första Kungaboken 2:13-25

Vad vi kan lära oss av sjuksköterskan Abishag…

Det finns många som hamnat i en situation i livet, som de inte själva har valt eller kunnat förutse. Sjuksköterskan Abishag är en av dem. Som jag uppfattar det, gjorde hon det bästa av omständigheterna. Abishag fick bli den som såg till att kung Davids sista tid i livet, blev så bra den bara kunde bli. Att hon efter hans död skulle hamna mitt i en konspiration, kunde hon knappast förutse. Men Gud skyddade Abishag och tillät inte att hon blev den bricka i maktspelet, som Adonia hoppats på. Vi kan också lita på att Gud skyddar oss, vad vi än råkar ut för i livet – om vi sätter vårt hopp till honom.

Sjuksköterskan Abishag namn betyder ”Faderns okunnighet”.  Av hennes namn kan vi lära oss att trots att man kommer från dåliga familjeförhållanden, kan Gud ha en stor plan för ens liv.

Även om min far och mor skulle överge mig, tar Gud hand om mig. /Psaltaren 27:10

Sjuksköterskan Abishag – bibelreferenser:
  • Första Kungaboken 1:3-4
  • Första Kungaboken 2:13-25

Läs mer om Batseba >>
Läs mer om kung Salomo >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>