Sömmerskan Dorkas – även känd som Tabita – är en kvinnlig lärjunge till Jesus som bor i hamnstaden Joppe (nuvarande Jaffa). Bibeln säger ingeting om Dorkas bakgrund eller familj, men i staden där hon bor är hon känd för sina välgörenhetshandlingar. Vi läser att hon ”var rik på goda gärningar och generös mot de fattiga”. Men plötsligt blir Dorkas sjuk och dör…

I Joppe fanns en lärjunge som hette Tabita, på grekiska Dorkas som betyder hjort. Hon var rik på goda gärningar och generös mot de fattiga. Men vid den tiden blev hon sjuk och dog, och man tvättade henne och lade henne på övervåningen. Då nu Lydda ligger nära Joppe och lärjungarna hade hört att Petrus var där, skickade de två män till honom och bad: ”Skynda dig och kom till oss!”

Petrus bröt upp och gick med dem. När han kom fram tog de med honom upp till övervåningen, och alla änkorna kom gråtande fram till honom och visade de tunikor och mantlar som Dorkas hade gjort medan hon ännu var hos dem.

Men Petrus skickade ut dem alla och föll på knä och bad. Sedan vände han sig mot kroppen och sade: ”Tabita, stå upp!” Då öppnade hon sina ögon, och när hon fick se Petrus satte hon sig upp. Han räckte henne handen och hjälpte henne upp. Därefter kallade han till sig de heliga och änkorna och lät dem se att Dorkas levde. Detta blev känt i hela Joppe, och många kom till tro på Gud. /Apostlagärningarna 9:36-42

Vad vi kan lära oss av sömmerskan Dorkas…

Här har vi en kvinna som med sin nål och tråd broderade in sitt namn i eftervärlden. Var lärde hon sig att sy, göra kläder för de fattiga och bli känd för sina välgörenhetsarbeten? Vi vet inte, ändå blir vi så berörda av berättelsen om henne.

Sömmerskan Dorkas namn betyder ”hjort” eller ”den seende”.

Hjorten utmärker sig för sin smala och vackra form, sina graciösa rörelser och sina mjuka men lysande ögon. Namnet introduceras ofta av hebreerna och andra orientaliska nationer, som en bild av kvinnlig älsklighet. Den andra betydelsen ”den seende” skulle kunna anspela på det gudsnamn som Hagar gav Gud i öknen. Av det skulle vi kunna lära oss att Gud alltid ser oss, och aldrig överger oss.

Som hjorten längtar efter vattenbäckar,
så längtar jag efter dig, min Gud. /Psaltaren 42:2

Sömmerskan Dorkas – bibelreferenser:
  • Apostlagärningarna 9:36-42

Läs mer om Petrus >>
Läs mer om Hagar >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>