Jag har alltid varit fascinerad av Moses fru Sippora. Omgiven av mystik, använd av Gud och imponerande handlingskraftig. I judiska källor finns det många fascinerande berättelser om denna prästdotter, men även om vi bara håller oss till de bibliska texterna – är Sippora en spännande kvinna. Hon möter Mose – en man på flykt. Blir hans fru, föder två söner och räddar hans liv. Sedan blir hon någons blodsbrud, men vems? Ja, om svaret på detta tvista de lärde…

 

Sippora träffar sin man

Farao fick höra att Mose haft ihjäl en egyptier, och ville därför döda honom. Mose flydde då bort till midjaniternas land, för att rädda sitt liv. Efter många jobbiga dagar stannar Mose vid en brunn för att vila. Prästen i Midjans land hade sju döttrar, som då hade kommit till brunnen för att vattna sin fars får. Men några herdar försökte mota bort dem. Då hjälpte Mose prästens döttrar, och gav fåren vatten.

När flickorna kommer hem frågar deras far Reguel (kallas även Jetro, vilket kan vara en titel): ”Hur kommer det sig att ni är tillbaka så tidigt idag?” ”Det var en egypter där som försvarade oss mot herdarna”, förklarar de. ”Han hämtade upp vatten åt oss och gav fåren.” ”Men var har ni gjort av honom?” frågar då deras far. ”Lämnade ni honom kvar därborta? Be honom komma hit och äta med oss.”

Sippora gifter sig med Mose

Mose går med på att bli kvar hos mannen, och Reguel ger honom sin dotter Sippora till hustru. Hon föder en son som Mose ger namnet Gershom (låter som främling på hebreiska), och säger: ”Jag är en främling i ett främmande land.”

Några år senare vid ett nattläger, kommer Herren emot Mose och vill döda honom. Då tar Sippora en flintkniv och skär bort förhuden på sin son, och vidrör Moses fötter med den och säger: ”Du är verkligen min blodsbrudgum.” Sedan låter Herren honom vara. Detta med blodsbrudgum sa hon med tanke på omskärelsen.

 

I Första Mosebokens sjuttonde kapitel står det ”Den av manligt kön som inte fått förhuden bortskuren ska utrotas ur folket, för han har brutit mitt förbund”, ändå har Mose av okänt skäl valt att inte omskära sin son. Sippora räddar både sin mans och sin sons liv, när Herren tänker döda dem på grund av olydnaden. Hela denna händelse är en mycket märklig historia, och det spekuleras vilt i vem Sippora i denna dramatiska situation kallar för ”blodsbrudgum”. Syftar hon på Mose eller Herren själv? Oavsett, räddar hon genom sin handlingskraft sin mans och sin sons liv.

Vad kan vi lära oss av prästdottern Sippora?

Om man läser från den judiska muntliga traditionen, räddar Sippora Mose liv mer än en gång. När Mose först träffar Sipporas familj kastas han i en djup grop, när de får veta att han flytt från Egypten på grund av mord. Sippora håller då Mose vid liv, blir förälskad i honom och ber sin far att få gifta sig med Mose. Vilket hon får. Men denna berättelse kommer som sagt från utombibliska judiska källor.

Det är framför allt Sipporas handlingskraft som inspirerar mig. Att i en hotfull och ångestladdad situation, agera på rätt sätt är inte självklart. Jag vet ärligt talat inte vad jag själv skulle ha gjort, i samma situation. Namnet Sippora betyder bokstavligen fågel, och hon fick sannerligen kraft att ”lyfta” i rätt tid.

Kanske är du en av de kvinnor, som Gud nu talar till? Kanske är du kallad att agera i en situation, som känns extremt påfrestande för dig? Tänk då inte mer, utan GÖR.

Prästdottern Sippora – bibelreferenser:

  • Andra Moseboken 2:14-22, 4:24-26 och 18:1-5

Läs mer om Mose >>
Jetro >>

Varma hälsningar från /Mia ♡
072- 430 99 11 (för sms)
Alla kvinnorna >>
Om mig >>